lørdag den 12. marts 2011

Min blog starter

For ca. 4 uger siden startede jeg på LCHF og har oplevet noget af en omvæltning...

Det vil jeg meget gerne fortælle om i denne blog og samtidig håber jeg bloggen kan være med til at sprede budskaber omkring LCHF (Low Carb High Fat) i Danmark.

Her til at starte med bygger jeg bloggen op og får samlet alt det jeg har fundet omkring LCHF. Der er mange gode blogs jeg her vil linke til og der er forskellige websites der fortæller omkring LCHF.

I vil opleve at der er meget få sites og blogs som er danske og de fleste er enten fra Sverige eller Norge og det har noget at gøre med at vi her i Danmark har opbygget en angst for fedt og slet ikke kan forstå denne form for kostomlægning. Når vi her i Danmark snakker om at vi skal slanke os, så skal der skæres ned på kalorierne og for mange kalorier er lig med for meget fedt.

Det vil I finde ud af undervejs at det er ikke korrekt...

4 kommentarer:

  1. Fedt med en dansk LCHF blog på dansk. Jeg er også ved at udforske denne spændende verden og livsstil!!

    SvarSlet
  2. Jeg har slet ikke set der var kommet en kommentar... Nej desværre er der ikke meget omkring LCHF på dansk så håber min blog kan være med til at ændre det billede...

    SvarSlet
  3. Hej randi. Super go blog du har. Jeg har selv så smpt gjort klar til at hoppe på LCHF dieten. Synes det lyder lovende.
    Jeg har dog et spørgsmål:

    Ifølge "reglerne" for dieten som er følgende:


    LCHF definitionen:


    Strikt LCHF: Max 10 gram kulhydrat pr. dag (ca. 2 energi%).


    Normal LCHF: Max 25 gram kulhydrat pr. dag (ca. 5 energi%).


    Øvre grænse for LCHF: Max 50 gram kulhydrat pr. dag (ca. 10 energi%).


    Kulhydratreduceret kost (”liberal LCHF”): Max 100 gram kulhydrat pr. dag (ca. 20 energi%).


    I LCHF-kosten indgår kød, fugl og fisk, naturlige fedtstoffer, helst mættet fedt f.eks. smør, fløde, kokosfedt. Grøntsager der udvikler sig overjordniveau.


    Dette udelader alle former for korn og deres produkter, (herunder majs), kartofler og rodgrøntsager.


    Hvis man vil holde sig til LCHF-kosten vil det være umuligt at komme op over kulhydratgrænserne ved blot at spise grøntsager, der har udviklet sig over jordoverfladen. Vil man f.eks. nå op på 20% kulhydrat i retten skal der tillægges omkring 3 kg grøntsager der udvikler sig over jordniveau. Af asparges, hvis det er din yndlingsspise, skal du indtage 60 portioner kogt asparges (500 portioner konserves asparges svarende til ca. 17,5 kg – til hvert måltid. Du kan også klare det med 55 kg kogt spinat – per måltid.


    Lad os antage at vi ville holde os til 25 gr. kulhydrater dagligt og vi tager eksemplet med spinaten.

    på kalorietabel.dk kan jeg se at spinat har 3,4 gr. kulhydrat pr. 100 gr.

    Et mindre regnestyk :

    25 gr. kulhydrat dagligt var det vi ville holde os til under dieten:

    25/3,4 = 735 gr. spinat også har vi nået 25 gr. kulhydrater for dagen.
    Jeg tænker nu på at sammensætte en ganske almindelig salat:

    Lad os sige:

    Tomat 5,7 gr. / 100 gr.
    Agurk 2,1 gr. / 100 gr.
    Brocolli 6,5 gr. / 100 gr.

    Du kan se, der skal ikke meget til før at man pludselig har nået grænsen på de 25 gr. kulhydrater for HELE dagen. Hvordan skal man så tolke hele ideen med at man må spise næste uendeligt af grønt som vokser over jordniveau?

    Det vil være dejligt hvis du kan kaste lys over emnet
    på forhånd tak

    Micky

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mickey!

      Jeg stødte på samme spørgsmål til at starte med og konstaterede ...at nej man kan ikke spise uanede mængder grønsager (over jordniveau).

      Man bliver nød til at se på hele dagen og hele måltidet med fedt, protein og kulhydrater i et samlet perspektiv for at man synes man kan ramme de få kulhydrater.

      Jeg tog hurtig madlog.dk til hjælp for at finde ud af hvordan det hænger sammen og fandt hjælp på en norsk blog http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/hvor-mye/

      Som hun skriver er det en god ide at tænke på energi procenter i stedet for gram.
      Og så tænke på... jo mere du har procenter af fedt og protein... jo mindre kulhydrater.

      Har du din salat foroven og ser på den isoleret så er der ca 14g og 61 energi % kulhydrat.

      Tilføj så fx 30g olie/eddike dressing og 1 stk grillstegt kylling med skind (150g)
      Så er tallene 17g og 14 energi % kulhydrat...

      Energi procenten falder drastisk!

      Hvis man kigger på en hel dag så rammer man ganske godt på de 20-25 g kulhydrater hvis man rammer de 5 energi %

      Håber det kan hjælp lidt eller at linket giver endnu en bedre forklaring. :)

      Hilsen Randi

      Slet